Menopauza

Tijelo žene luči sve manje hormona tijekom perimenopauze, u godinama koje prethode potpunom gubitku mjesečnice  - menopauzi.
Smatra se da je žena u menopauzi kad nema mjesečnice više od godinu dana – najčešće dolazi u pedesetim godinama.
Simptomi se razlikuju ovisno o tome je li žena u predmenopauzi (perimenopauzi) ili menopauzi.
Za vrijeme predmenopauze, mjesečnica i ciklusi su neredoviti i različitog trajanja. Menstrualno krvarenje varira u količini, a može se pojaviti i u neko neuobičajeno vrijeme unutar ciklusa.
U menopauzi, mjesečnice potpuno nestaju, dok se valovi vrućine, lupanje srca i osteoporoza javljaju u različitim stupnjevima. Žene su često vrlo nervozne i razdražljive, a znaju patiti od nesanice i depresije. Zabilježeno je i smanjenje seksualne funkcije i vlažnosti rodnice, povećanje učestalosti mokraćnih infekcija te nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencija).
Nadomjesna hormonalna terapija gotovim farmakološkim pripravcima na žalost nosi uz određene prednosti i značajne rizike ovisno o različitim hormonima – kancerogene bolesti, moždani udar, i dr. Osim toga, hormonalna terapija dozira se po sistemu koji nije individualiziran. Svaka žena ima svoj osobit hormonalni status i odnos hormona, koji je vrlo osjetljiv i potpuno međuovisan. Manjak samo jednog hormona utječe na sve druge – u perimenopauzi i menopauzi dolazi do manjka ne samo jednog spolnog hormona, nego svih hormona u određenoj mjeri.

SAVJET

Ženama koje su u menopauzi preporučamo zamjeniti mlijeko i mliječne proizvode sojinim ( iz biološkog uzgoja). Sojino mlijeko važno je zbog kalcija i fitoestrogena. Kavu nastojte zamijeniti zelenim čajem.

Također preporučamo Homeocan-ovo ULJE DIVLJEG LOSOSA – PHYTOCAPS, budući da je riječ o omega 3 masnim kiselinama dobivenim iz prirodnog uzgoja.
Homeopatija je prirodan odgovor koji omogućava zdrave zrele godine:

MENOPAUZA  (MENOPAUSE SUPPORT) pokriva sve pojavnosti menopauze:

Taj odličan pripravak sadrži:

  •  Amyl nitrosum (amilni nitrat) - smiruje intenzivne valove vrućine.
  • Aurum metallicum (zlato) - smiruje lupanje srca.
  • Lachesis mutus (otrov američke zmije čegrtuše - "bushmaster") - smiruje nervozu, tjeskobu, depresiju, valove vrućine s crvenilom kože lica i dekoltea. Smiruje i nepodnošljivost odjeće koja steže kod žena, a koje pokazuju znakove nepovjerenja, ljubomore i brbljavosti.
  • Sanguinaria canadensis - smiruje napadaje vrućine. Naročito je prikladna za žene koje su sklone uzbuđenju i razdražljivosti, koje pate od užarenih ušiju, dlanova, ruku i stopala ili od migrene koja se javlja na desnoj strani glave.
  • Bryonia (tikvina debela) – sprječava tjeskobu, preosjetljivost i crvenilo lica.

Gotov homeopatski kombinirani pripravak HOMEOLAB-a za gore navedene tegobe pod nazivom MENOPAUZA (Menopause Support) je jedan od najtraženijih homeopatskih lijekova u USA i Kanadi.

Pripravak potražite u svim ljekarnama. 

DODATNI SAVJET  

Ostanite fizički aktivni ( najbolje su vježbe sa opterećenjem, uz primjerene utege ) kako biste smanjili osteoporozu, potaknuli prokrvljavanje kostiju i utjecali na mišićnu masu. Preporuča se redovito kontroliranje gustoće kostiju i povećani unos kalcija, najbolje u obliku kalcijevog citrata kako bi se usporila osteoporoza. Alkohol, previše crne kave i pušenje uzrokuju veći gubitak kalcija iz organizma.

Prehranom se može usporiti starenje organizma, pa se preporučaju namirnice bogate antioksidantima, kao što su: vitamin C (limun, peršin, kivi, zelena salata, sirovo povrće, naranča); vitamin E (ulje suncokreta, oraha, koštice grožđa, pšenične klice); beta karoten (sve obojeno voće i povrće – rajčica, breskve, naranče, marelice); selen (ribe, meso, iznutrice, gljive, šampinjoni); cink (suhi grašak, jetra, sirevi, grah); polifenoli (crno vino, indijski čaj).