Opstipacija - Zatvor

To je tako česta pojava da su je mnogi ljudi skloni zanemariti, ali svako smanjenje količine stolice ili učestalosti pražnjenja crijeva može izazvati bol u donjem dijelu trbuha i nelagodu.

Bilo da se radi o pseudoopstipaciji, nervoznom crijevu, kratkotrajnoj opstipaciji ili funkcionalnoj, homeopatski pripravak OPSTIPACIJA (ZATVOR) odnosno CONSTIPATION RELIEF može pomoći.

SAVJET

Homeopatske, prirodne supstance koje pomažu kod neredovitih stolica, naprezanja, bolnih grčeva i nadutosti:

  • Alumina (glinica) - pomaže kod tvrdih i neredovitih stolica.
  • Argentum nitricum (srebrni nitrat) - od pomoći je kod opstipacije i suhe stolice.
  • Croton tiglium (vrsta ulja) - olakšava opstipaciju.
  • Magnesia carbonica (magnezijev karbonat) - pomaže kod učestale, ali nedjelotvorne, tj. lažne  potrebe za pražnjenjem crijeva.
  • Podophyllum peltatum (glogov cvijet) - smiruje naizmjeničan proljev i zatvor

Navedeni sastojci nalaze se u gotovom kliničkom homeopatskom kombiniranom pripravku HOMEOLAB-a pod nazivom OPSTIPACIJA (Constipation Relief).

Pripravak potražite u svim ljekarnama.
 
 
DODATNI SAVJET
 
Nikada ne smijete uzeti prevelike količine sredstava za čišćenje, a svaki laksativ mora biti blag kao što su mekinje ili medicinsko parafinsko ulje. Dulja uporaba sredstva za čišćenje može samo pojačati opstipaciju. Može čak prouzročiti nadražaj crijeva ili proljev.
Ako ste skloni opstipaciji, prehranom možete učiniti puno. Trebate izbjegavati ljutu i začinjenu hranu, a žitarice, mnogo povrća i voća te minimalno 2 litre tekućine na dan trebaju biti na vašem jelovniku. Redovita tjelovježba, također pomaže – kaže se da crijeva trebaju "prohodati" svojih 3 kilometra na dan, te redovito uzimajte magnezij. Poželjno je i odabrati neko redovito vrijeme za pražnjenje crijeva.
Budite oprezni s lijekovima kao što su kodein, sredstva za umirenje i analgetici, jer i oni mogu biti uzrokom zatvora.
Na koncu, ako ste izloženi češćem ili dugotrajnijem zatvoru, trebate se obratiti liječniku zbog mogućih ozbiljnih bolesti.