Artritis

Bolovi kod artritisa mogu se razbuktati u zglobovima (u početku šaka i stopala), ili područjima koja ih okružuju, kao što su tetiva, ligament ili inkapsulirane membrane i to kada se pacijent kreće. Najčešća je postupna pojava upale zglobova šaka i stopala, s karakterističnom jutarnjom zakočenošću svih zahvaćenih zglobova, koja traje obično dulje od sata.

Klinički znaci bolesti uključuju bolnu oteklinu zglobova uz odsutnost crvenila kože i poremećenu funkciju zgloba. Kasnije se javlja znatnije ograničenje pokreta u zahvaćenom zglobu, nestabilnost zglobova te deformacija uz propadanje i slabost pripadajućih mišića. Odmaranje i dobar noćni počinak smiruju bolove.

Artroza

Bolest zahvaća tzv. prave zglobove, tj. one koji imaju zglobnu čahuru i sinovijalnu opnu (kuk, koljeno, bazalni zglob palca, mali zglobovi šake). Degenerativne promjene primarno se javljaju na hrskavici i koštanim dijelovima, uzrokujući stvaranje novih koštanih izdanaka ili izraslina. Javlja se umor u zglobovima, bol pri opterećenju zgloba, a jutarnja zakočenost je manje izražena – traje najduže 15 minuta, ali predstavlja prvi znak artroze.

SAVJET

HOMEOLAB-ov homeopatski pripravak ARTRITIS (Arthritis Relief) zdravo i bez nuspojava i kontraindikacija djeluje na artritične tegobe te tako za razliku od kortikosteroida i nesteroidnih antireumatika nudi imunološki pristup bez bojazni od oštećenja nadbubrežne žlijezde, sluznice probavnog trakta, srčanih tegoba i ostalih nuspojava.

Homeopatija djelotvorno ublažava većinu bolova, a naročito artritične i reumatske boli, ukočenosti i boli u zglobovima, lumbaga i išijasa. Preporučujemo klinički kombinirani homeopatski pripravak HOMEOLAB-a pod nazivom

 ARTRITIS (Arthritis Relief) koji sadrži:

  • Apis mellifica (pčela) – koristi se za smanjenje ukočenosti prstiju.
  • Arnica montana (brđanka) - smanjuje grčeve u prstima.
  • Arsenicum album (arsenov oksid) - ublažava akutne bolove u rukama, šakama i nogama.
  • Benzoicum acidum (benzojeva kiselina) - smiruje bolove zglobova i ukočenost vrata.
  • Causticum (Hahnemannova soda) - smiruje bolove kod artritisa i reume, ukočenost križa, kao i bolove u bedrima, stegnima, koljenima i stopalima koje osjećate kao probadanje ili čupanje.
  • Colchicum autumnale (mrazovac) - smiruje giht, grčeve u prstima i bolove u stegnima, stopalima i nožnim prstima.
  • Natrum carbonicum (natrijev karbonat) – pomaže kod bolova u ramenima.

Za lokalno ublažavanje boli uslijed artritisa, kod ukočenosti zglobova i mišića poželjno je koristiti homeopatski pripravak HOMEOLAB-a u obliku kreme pod nazivom Artritis krema (Capsicum+ Arthri Cream).
Osim toga, može pomoći uzimanje glukozamina u obliku HOMEOCAN-ovog glukozamin sulfata (Glucosamine Phytocaps), jer se starenjem organizma i degenerativnim promjenama njegova sinteza smanjuje. Potrebno je unositi dnevno po dvije kapsule od 750 mg glukozamina, najbolje poslije jela. 
Preporučuju se i metode fizikalne terapije te kineziterapije (terapeutske vježbe), s ciljem očuvanja funkcionalne sposobnosti bolesnika u svim fazama bolesti.
Kod bolova uzrokovanim udarcima, padovima i ozljedama, te kod pojave hematoma – modrica, preporučuje se korištenje HOMEOLAB-ove Kreme protiv bolova (Arnica+ Pain Relief Cream) i pojedinačnog homeopatskog pripravka Arnica montana.

Pripravke potražite u svim ljekarnama.