Probava i nadutost

PROBAVNE SMETNJE I NADUTOST (Indigestion/Gas Relief), homeopatski kombinirani pripravak HOMEOLABA, sadrži :

  • Nux vomica (otrovni orah) – prikladniji je ukoliko ste naduti, imate kolike (nedefinirane bolove u trbuhu), osjećate se pospano nakon jela, i ako ste zatvoreni, pa osjetite žestoku potrebu da obavite veliku nuždu, ali bez uspjeha. Pomaže osobama koje se malo kreću i koje uživaju duhan i kavu u velikim količinama. Oslobađa ih grčeva, bolova i mučnine nakon obroka.
  • Bryonia (tikvina debela) – odličan je protiv žgaravice i gastritisa.
  • Ipecacuanha (korijen ipekaka) – smiruje grčeve i "preokretanje" u želucu.
  • Sulphur (sumpor) – ublažava žgaravicu i podrigivanje.
  • Arsenicum album (arsenov oksid) – pomaže kod gastritisa i napadaja grčeva.
  • Pulsatilla (sasa) – protiv grčeva uzrokovanih plinovima u crijevima.
  • Robinia pseudoacacia (lažna akacija) – smanjuje količinu kiseline i pečenje u želucu.

Gotov homeopatski kombinirani pripravak pod nazivom PROBAVNE SMETNJE I NADUTOST (Indigestion/Gas Relief), renomirane tvrtke HOMEOLAB, koji sadrži gore navedene sastojke potražite u svim ljekarnama.

SAVJET

Trebali biste izbjegavati jesti prijesno povrće kao i sve povrće iz porodice kupusa (čak i kuhano), mahunarke (suhi grašak, grah, itd.), zeleno voće, svježi kruh, jela u lisnatom tijestu, tjesteninu, suhe šljive, naranče, orahe, pržene krumpiriće, pire od krumpira i čipse. Od mesa trebate izbjegavati sve što je masno ili priređeno u sosu, kao i iznutrice, sušeno meso i divljač. Također izbjegavajte masnu hranu, pečena jaja, konzerviranu i masnu ribu. Uzdržite se od konzumiranja svježe mlijeka, kave, gaziranih napitaka, alkohola, bijelog i rose vina.

U kategoriji povrća za ljude koji pate od kolitisa preporučuje se: mrkva, cikla, svježe zelene mahune i krumpir kuhan na pari (isključivo). Sve zeleno povrće (uključujući i salatu) trebalo bi skuhati! Sve voće koje konzumirate treba biti ili jako zrelo, ili konzervirano kao kompot ili u vidu voćnog soka. Suhi dvopek ima prednost nad uobičajenim kruhom, ali ako ne možete biti bez kruha, prosušite ga ili napravite prepečenac. I kolači trebaju biti suhi.
Možete jesti nemasno meso sa žara ili pečeno meso, kuhanu šunku, piti crni ili biljni čaj, mlijeko u prahu ili obrano mlijeko, te crveno vino, ali u umjerenim količinama.

Gotove homeopatske kombinirane pripravke za gore navedene tegobe pod nazivom  PROBAVNE SMETNJE I NADUTOST (Indigestion/Gas Relief) poznate tvrtke HOMEOLAB potražite u svim ljekarnama.

DODATNI SAVJET

Budite oprezni s određenim lijekovima kao što su aspirin i protuupalni lijekovi, jer oni mogu dovesti do nadražaja želučane sluznice.

Dobro je poznato da emocionalna napetost često djeluje na želučane funkcije. Važno je naučiti opustiti se što je najbolji način za izbjegavanje čireva.